6 juli 2019 vieren wij 50 jaar Marokkaanse migratie in De Dreef. Kom je ook?

Op zaterdag 6 juli vieren wij in Overvecht dat het vijftig jaar geleden is dat Marokko en Nederland de Marokkaanse arbeidsmigratie officieel hebben geregeld. Dit doen we met een landelijke tentoonstelling van 50jaarmigratie.nl, met verhalen van De Emigratie Generatie en we vertonen twee interessante, nog niet eerder vertoonde documentaires met verhalen van migranten.

Woon je in Overvecht? Heb jij een migratieachtergrond, of hebben je ouders, opa of oma een migratieachtergrond? Of ben je ‘gewoon’ geïnteresseerd in geschiedenis en andere culturen. Kom dan tussen 12.00 en 16.00 uur naar De Dreef in Overvecht. Adres: Schooneggendreef 27 op de 1e etage (neem de ingang Fit for Free).

Wat is er te zien/doen in De Dreef

Tentoonstelling 50 jaar Marokkaanse migratie
Deze tentoonstelling bestaat uit koffers vol geschiedenis over de Marokkaanse migratie. Het is een landelijke, rondreizende tentoonstelling van 50jaarmigratie.nl die ook in andere steden wordt getoond.

Documentaire Manys
Vier migrantenouderen vertellen over hun komst naar Nederland in de jaren 60 en 70. Mahdi die direct na aankomst in een supermarkt ging werken en later een succesvol ondernemer op de Kanaalstraat werd. Mohamed vertelt over zijn jeugd in Marokko tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe hij later door armoede naar het westen is gegaan. Tahira bezocht haar broer in Nederland en bleef voor de liefde (op eerste gezicht). En het verhaal van Fatima, die naar Nederland kwam voor gezinshereniging.
Deze documentaire is in 2018-2019 gemaakt door Stichting Attifa en wordt tijdens deze middag om 12.00, 14.00 en 16.00 uur voor het eerst aan publiek vertoond. Kijk alvast naar de trailer >>> (You Tube)

Documentaire Hier ben ik thuis
Om 13.00 en om 15.00 uur kunt u een korte film zien van de Projectgroep 50 jaar gastarbeiders in Utrecht. De trailer van deze korte film staat op de website van de Projectgroep.

Verhalen van de Emigratie Generatie
Kinderen zijn in gesprek gegaan met migrantenouderen. Dit project van de Emigratie Generatie speelt in op de nieuwsgierigheid van de kinderen en de behoefte van ouderen om hun levensverhaal te delen. Tijdens deze middag kun je een aantal verhalen lezen van Marokkaanse ouderen die door kinderen zijn uitgewerkt.

‘Manys’ waar kom je vandaan? is in samenwerking met
Projectgroep 50 jaar gastarbeiders in Utrecht
Jongerencultuurhuis Kanaleneiland/Overvecht
De Emigratie Generatie
De Dreef Overvecht
Wijkbureau Overvecht (Initiatievenfonds)
Nuts-Ohra Fonds
50jaarmigratie.nl



De hobbelige weg naar een woongemeenschap

Interview met Abdelkader Tahrioui

In de Utrechtse wijk Kanaleneiland woont een grote Marokkaanse gemeenschap. De senioren binnen deze gemeenschap wonen meestal al lange tijd in de wijk en zijn er sterk geworteld. Hun gehele sociale netwerk bevindt zich er vaak. Niet zo gek dus dat als deze groep ouder en kwetsbaarder wordt, zij de wijk niet willen verlaten. Maar zichzelf organiseren en de juiste hulp regelen is moeilijk voor hen. Reden voor Abdelkader Tahrioui om zich sinds vier jaar in te gaan zetten voor een woongemeenschap in Kanaleneiland voor deze groep senioren. We spraken hem over waarom deze woongemeenschap er nog altijd niet is, abstract beleid en een cursus volharding.

De droom van Tahrioui is om samen met toekomstige bewoners een woonomgeving te creëren die eenzaamheid tegengaat en goed aansluit bij de specifieke wensen van Marokkaanse migrantenouderen. Wat zijn dat dan voor wensen? “De open of gesloten keuken bijvoorbeeld, dat is vaak een punt van discussie en zeer cultuurafhankelijk.” Marokkaanse ouderen hebben een sterke voorkeur voor een gesloten keuken. Met dit soort zaken probeert Tahrioui rekening te houden in de toekomstige woningen, maar hij is ook realistisch: ‘’De wensen hebben we al wel wat bijgesteld, het is al ingewikkeld genoeg het van de grond te krijgen.’’

Over hoe ingewikkeld dit is en wat er allemaal bij komt kijken, heeft Tahrioui veel te vertellen. Het hele interview leest u op de website van Platform31 >>>