Op 14 mei 2019 was het vijftig jaar geleden dat Nederland en Marokko een wervingsverdrag ondertekenden. Hiermee werd de Marokkaanse arbeidsmigratie naar Nederland officieel geregeld. Deze geschiedenis gaan we vieren! Daarom organiseren we 5 en 6 juli 2019, samen met Jongerencultuurhuis Kanaleneiland/Overvecht en de werkgroep 50 jaar gastarbeiders Utrecht, het Verhalenfestival Manys. Dit betekent in het Marokkaans ‘waar kom je vandaan?’.  

Manys Verhalenfestival

Begin juli 2019 strijkt de reizende tentoonstelling 50 jaar Marokkaanse migratie neer in Utrecht. Koffers vol geschiedenis van 50jaarmigratie.nl. Dit combineren we met een verhalenfestival.

Tijdens het festival vertonen we onder andere de documentaire Manys waarin vier migranten hun verdeel delen. Twee mannen vertellen over hun komst naar Nederland in de jaren 60. Ook vertellen twee vrouwen hun verhaal. Tahira die haar broer in Nederland ging opzoeken en bleef omdat ze verliefd werd. Ja, dat was liefde op het eerste gezicht. En het verhaal van Fatima, die door gezinshereniging naar Nederland is gekomen.

Zeer binnenkort vertellen we je meer over het programma. Houd onze Facebook-pagina in de gaten.

Waarom dit festival?

Mede door de komst van de gastarbeiders naar Nederland is in de loop der jaren de kleur en samenstelling van Nederland veranderd. De Nederlandse bevolking bestaat inmiddels voor 23% uit mensen met een migratieachtergrond. In Utrecht ligt dit percentage rond de 35% (bron: Utrecht Monitor). Dit zijn niet alleen de gastarbeiders uit de jaren 60/70, maar ook internationale studenten, Europese arbeidsmigranten, vluchtelingen.

In Utrecht wonen en leven 169 nationaliteiten naast elkaar. Dat is veel, als je bedenkt dat er zo’n 200 nationaliteiten op de hele wereld zijn. Wij hopen en streven er naar dat het Manys Verhalenfestival voor alle nationaliteiten is. Om elkaar te ontmoeten en je verhaal te vertellen. Voor wederzijds respect en een betere gezamenlijke toekomst. Want iedereen heeft een verhaal en als je dat verhaal kent dan begrijp je elkaar beter.

Hoe is Manys ontstaan?

Bij onze dagbesteding komen veel migrantenouderen die in de jaren 60/70 de reis naar Nederland gemaakt hebben om een nieuw leven op te bouwen. Deze reis was een groot avontuur. Het viel ons op dat er met trots over verteld wordt, maar dat de ouderen het gevoel hebben dat de jongere generaties niet altijd op deze verhalen zitten te wachten.

Eind 2017 kregen we het idee om de ouderen hun levensverhaal aan jongeren te laten vertellen. Het is niet niets om alles achter te laten en ver van je familie en moederland een nieuw bestaan op te bouwen. Hoe was dat?

De voorbereiding, waaronder het matchen van jong en oud, duurde even. Maar in het voorjaar van 2018 zijn we aan de slag gegaan. Het was niet altijd makkelijk om over het verleden te praten. De vertellers vielen soms stil, waren verdrietig of zeiden: jullie begrijpen toch niets van die tijd. Maar naarmate er meer vertrouwen ontstond, werd er steeds openhartiger verteld.

De verhalen hebben we gebundeld in een boekje én in een documentaire. Wij vinden het belangrijk dat de geschiedenis van deze pioniers bewaard blijft! 

Contact

Interesse in Manys? Hieronder vind je een aantal links naar eerdere berichten en naar de webversie van het boek. Mail gerust voor meer informatie naar: manys.attifa@gmail.com. Of volg ons op Facebook.

Overzicht eerdere berichten: