Op 14 mei 2019 was het vijftig jaar geleden dat Nederland en Marokko een wervingsverdrag ondertekenden. Hiermee werd de Marokkaanse arbeidsmigratie naar Nederland officieel geregeld. Deze geschiedenis hebben we op 5 en 6 juli 2019 gevierd met een tentoonstelling en met de korte film ‘Manys’ wat in het Marokkaans betekent ‘waar kom je vandaan?’. 

Korte film Manys

Attifa heeft samen met vier ouderen uit de dagbesteding een korte documentaire gemaakt. De migrantenouderen vertellen hierin over hun komst naar Nederland in de jaren 60/70. Mahdi die direct na aankomst in een supermarkt ging werken en later een succesvol ondernemer op de Kanaalstraat werd. Mohamed vertelt over zijn jeugd in Marokko tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe hij later door armoede naar het westen is gegaan. Tahira bezocht haar broer in Nederland en bleef voor de liefde (op eerste gezicht). En het verhaal van Fatima, die naar Nederland kwam voor gezinshereniging.

Link naar de trailer van Manys (YouTube) >>>

Tentoonstelling

Naast de documentaire Manys konden de bezoekers ook een aantal verhalen lezen van de Emigratie Generatie. Mooie kleurige platen van de gesprekken tussen kinderen en migrantenouderen. En de korte film ‘Hier ben ik thuis’ was te zien van de Projectgroep 50 jaar gastarbeiders in Utrecht. Dit alles omlijst met de reizende tentoonstelling 50 jaar Marokkaanse migratie. Koffers vol geschiedenis van 50jaarmigratie.nl.

Hoe is Manys ontstaan?

Bij Attifa’s dagbesteding komen veel migrantenouderen die in de jaren 60/70 de reis naar Nederland gemaakt hebben om een nieuw leven op te bouwen. Deze reis was een groot avontuur. Het viel ons op dat er met trots over verteld wordt, maar dat de ouderen het gevoel hebben dat de jongere generaties niet altijd op deze verhalen zitten te wachten.

Eind 2017 kregen we het idee om de ouderen hun levensverhaal aan jongeren te laten vertellen. Het is niet niets om alles achter te laten en ver van je familie en moederland een nieuw bestaan op te bouwen. Hoe was dat?

De voorbereiding, waaronder het matchen van jong en oud, duurde even. Maar in het voorjaar van 2018 zijn we aan de slag gegaan. Het was niet altijd makkelijk om over het verleden te praten. De vertellers vielen soms stil, waren verdrietig of zeiden: jullie begrijpen toch niets van die tijd. Maar naarmate er meer vertrouwen ontstond, werd er steeds openhartiger verteld.

De verhalen hebben we gebundeld in een boekje (uitverkocht) én in een documentaire. Wij vinden het belangrijk dat de geschiedenis van deze pioniers bewaard blijft!

Hieronder vind je een aantal links naar eerdere berichten en naar de webversie van het boek. Mail gerust voor meer informatie naar: manys.attifa@gmail.com. Of volg ons op Facebook.

Overzicht eerdere berichten: