Manys betekent in het Marokkaans ‘Waar kom je vandaan?’ en dit verhalenproject is ontstaan tijdens de dagbestedingsactiviteiten van Attifa. Want werken met ouderen betekent ook dat er veel verhalen over vroeger worden verteld. 

Veel van ‘onze’ migrantenouderen hebben in de jaren 60 of 70 de reis naar Nederland gemaakt om daar een nieuw leven op te bouwen. Deze reis was een groot avontuur. Het valt ons op dat er met trots over verteld wordt, maar ook valt het op dat de ouderen het gevoel hebben dat de jongere generaties niet altijd op deze verhalen zitten te wachten.

Eind 2017 kregen we het idee om de levensverhalen aan jongeren te laten vertellen. Het is niet niets om alles achter te laten en ver van je familie en moederland een nieuw bestaan op te bouwen. Hoe was dat?

De voorbereiding, waaronder het matchen van jong en oud, duurde even. Maar in het voorjaar van 2018 zijn we aan de slag gegaan. We merkten dat het niet altijd makkelijk was om over het verleden te praten. De vertellers vielen soms stil, waren verdrietig of zeiden: jullie begrijpen toch niets van die tijd. Maar naarmate er meer vertrouwen ontstond, werd er steeds openhartiger verteld.

De verhalen hebben we gebundeld in een boekje én in een documentaire. De documentaire zullen we vertonen in de zomer van 2019. Op deze pagina houden we je van de plannen en de speeldata op de hoogte.

Wij vinden het belangrijk dat de geschiedenis van deze pioniers bewaard blijft en bedanken iedereen die aan Manys heeft meegewerkt. Speciale dank voor het Nuts-Ohra Fonds want zonder hun steun hadden we dit project nooit kunnen realiseren.

Interesse in het verhalenboek of documentaire? Hieronder vind je een aantal links naar eerdere berichten en naar de webversie van het boek. Mail gerust voor meer informatie naar: manys.attifa@gmail.com. Of volg ons op Facebook.

Overzicht eerdere berichten over Manys: