Manys betekent in het Marokkaans ‘Waar kom je vandaan?’ Het verhalenproject is ontstaan tijdens de dagbestedingsactiviteiten met migrantenouderen. Want werken met ouderen betekent ook dat er veel verhalen over vroeger worden verteld. 

Veel van ‘onze’ migrantenouderen hebben in de jaren 60 of 70 de reis naar Nederland gemaakt om daar een nieuw leven op te bouwen. Deze reis was een groot avontuur. Het viel ons op dat hier met trots over verteld werd, maar dat de ouderen het gevoel hebben dat de jongere generaties niet altijd op deze verhalen zitten te wachten.

Het is niet niets om alles achter te laten en ver van je familie en moederland een nieuw bestaan op te bouwen. Hoe was dat? In 2017 kregen we het idee om deze levensverhalen aan jongeren te laten vertellen. De voorbereiding, waaronder het matchen van jong en oud, duurde even. Maar in het voorjaar van 2018 konden we aan de slag. We merkten dat het niet altijd makkelijk was om over die tijd te vertellen. De vertellers vielen soms stil, waren verdrietig of zeiden: jullie begrijpen toch niets van dit tijd. Maar naarmate er meer vertrouwen ontstond, werd er steeds openhartiger verteld.

De verhalen hebben we gebundeld in een boekje én in een documentaire. Wij vinden het belangrijk dat de geschiedenis van deze pioniers bewaard blijft. Eind november 2018 zijn het boekje en de documentaire gereed. Wij bedanken het Nuts-Ohra Fonds want zonder hun steun hadden we dit project nooit kunnen realiseren.

 

 

Geïnteresseerd? Mail voor meer informatie naar: manys.attifa@gmail.com
Je kunt ons ook volgen op Facebook.

 

 

Overzicht eerdere berichten over Manys: