ONDERSTEUNING MANTELZORGERS
Bij veel migranten mantelzorgers ligt de nadruk vaak op de traditionele zorgplicht van kinderen voor hun ouders. De zorgtaken worden vooral binnen de eigen familie verricht en de oudere migrant vindt dat hij of zij ‘succesvol’ ouder wordt als hij/zij taken en verantwoordelijkheden kan overdragen aan de jongere generatie. Hiermee wordt respect en eer getoond.
Wij merken dat deze groep mantelzorgers zich vaak niet bewust is van zijn/haar rol als mantelzorger en hoe men moet omgaan met de (te) zware belasting. Attifa organiseert daarom regelmatig ondersteuningsactiviteiten voor de mantelzorgers/familieleden van onze deelnemers. Wij ervaren veel kracht tijdens deze bijeenkomsten. Samen zoeken we naar een betere balans en meer plezier in de mantelzorgtaken.
EERBETOON GASTARBEIDERS (2024)
Juni 2024 is er een nieuw kunstwerk onthuld in het Utrechtse Majellapark. Het kunstwerk is een eerbetoon aan arbeidsmigranten, die tussen 1960 en 1970 naar Utrecht kwamen om in de Utrechtse (metaal)industrie te werken. Ook Attifa is voornemens om in het najaar van 2024 aandacht te besteden aan deze geschiedenis.
WOONGEMEENSCHAP VOOR MIGRANTENOUDEREN (2024)
Attifa heeft sinds de start (2014) al de ambitie voor een woongemeenschap in Kanaleneiland. Deze woongroep moet een thuis bieden aan migrantenouderen. Kleinschalig. Voor mensen met dezelfde achtergrond, cultuur, normen en waarden. Met als doel gezamenlijk activiteiten te ondernemen, er voor elkaar te zijn en nog lang actief, fit en gezond in het leven te staan.
In samenwerking met Woonin, gemeente Utrecht, Woonsaem, Maagdenhuis en U op Leeftijd hebben we in maart 2024 eindelijk de opening gevierd van de eerste Marokkaanse woongemeenschap in Utrecht. Deze heet Aafia en dit betekent welzijn. Meer informatie over de opening van Aafia: Opening Aafia woongemeenschap – Attifa – Zorg voor migrantenouderen die verbindt en versterkt !
MANYS – WAAR KOM JE VANDAAN? (2019)
Op 14 mei 2019 was het vijftig jaar geleden dat Nederland en Marokko een wervingsverdrag ondertekenden. Hiermee werd de Marokkaanse arbeidsmigratie naar Nederland officieel geregeld. Deze geschiedenis hebben we op 5 en 6 juli 2019 gevierd in De Dreef in Overvecht. Onder andere met de vertoning van de korte film ‘Manys’ wat in het Marokkaans betekent ‘waar kom je vandaan?’
Manys is tot stand gekomen tijdens de dagbestedingsactiviteiten, want daar wordt veel over ‘vroeger’ gepraat en ook over de komst naar Nederland in de jaren 60 en 70. Vier ouderen hebben we voor de camera geïnterviewd. Mahdi die direct na aankomst in een supermarkt ging werken en later een succesvol ondernemer op de Kanaalstraat werd. Mohamed vertelt over zijn jeugd in Marokko tijdens de Tweede Wereldoorlog en hoe hij later door armoede naar het westen is gegaan. Tahira bezocht haar broer in Nederland en bleef voor de liefde. En het verhaal van Fatima, die naar Nederland kwam voor gezinshereniging.
Link naar de trailer van Manys (YouTube) >>>